Prihod slovenskog IT sektora lani iznad šest milijardi eura

Bez autora
Sep 25 2024

Poduzeća iz sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) prošle su godine ostvarila 6,2 milijarde neto prihoda, što je osam posto više nego godinu prije, te 2,3 milijarde eura dodane vrijednosti ili sedam posto više nego godinu prije.

Broj aktivnih tvrtki porastao je za četiri posto, a isto toliko i broj zaposlenih.

Većinu, 90 posto neto prihoda, pridonijele su tvrtke iz ICT uslužnog sektora, a preostalih 10 posto tvrtke iz ICT proizvodnog sektora.

U 2023. ICT sektor činilo je 10.595 aktivnih tvrtki. Ta poduzeća činila su 5,3 posto svih aktivnih poduzeća koja se bave pretežno marketinškim aktivnostima (5,2 posto u 2022.), objavio je ovoga tjedna Državni zavod za statistiku.

Nastavljen je rast broja tvrtki koje se bave računalnim programiranjem, savjetovanjem i ostalim srodnim djelatnostima, obradom podataka i srodnim djelatnostima te radom online portala.

U ICT sektoru lani je radilo 36.089 zaposlenika i samozaposlenih osoba ili četiri posto više nego godinu prije. Desetina zaposlenih i samozaposlenih u ICT sektoru obavljala je svoj rad u proizvodnom sektoru.

U sektoru ICT usluga broj zaposlenih i samozaposlenih porastao je za sedam posto na 32.407. Statističari su zabilježili najveći rast u djelatnosti izdavanja softvera, zatim u djelatnosti računalnog programiranja, savjetovanja i ostalih srodnih djelatnosti.

ICT sektor lani je na plaće potrošio oko 1,2 milijarde eura, što je 14 posto više nego godinu prije. Udio svih sredstava ICT sektora namijenjenih za plaće u djelatnosti računalnog programiranja, savjetovanja i ostalih srodnih djelatnosti porastao je s 59 posto u prošloj godini na 63 posto.

Tvrtke iz ICT sektora ostvarile su sedam posto veću dodanu vrijednost, ukupno oko 2,3 milijarde eura. Od toga su 93 posto doprinijele tvrtke iz sektora ICT usluga, koje su prvi put premašile vrijednost od dvije milijarde eura, ističe statistički ured.

Dodana vrijednost tvrtki u ICT sektoru po zaposlenom i samozaposlenom iznosila je 63.665 eura, dok je godinu prije iznosila 62.051 euro.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik